"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."

"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."
Αγαπάμε το ωραίο με λιτότητα και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Η ενασχόληση με τη φιλοσοφία δε μας κάνει θεωρητικούς ανθρώπους και δεν μας απομακρύνει από την πρακτική δράση, λέει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή.
Έτσι με το παρόν ιστολόγιο και εμείς, οι μαθητές της Β τάξης του 4ου Λυκείου Χαλκίδας είμαστε ενεργοί, προβληματιζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και αποδεικνύουμε ότι η φιλοσοφία οδηγεί στη σκέψη και στη δράση.
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μην αποδεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο και "φυσικό". "Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν...", θα πει να αναζητάς καινούριους δρόμους, να είσαι πνεύμα ανήσυχο και αιρετικό, γιατί μόνο τότε δικαιώνεις την ανθρώπινή σου υπόσταση και μπορείς να λέγεσαι "έλλογο ον". Στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις σκέψεις μας παίρνοντας ερεθίσματα από τη φιλοσοφία, η οποία ως ιδιαίτερος κώδικας σκέψης και επικοινωνίας μπορεί να μετατρέψει το στοχασμό σε δημιουργία, τον προβληματισμό σε θέση, την απορία σε γνώση.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

"ΕΓΧΡΩΜΗ t.v, ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΖΩΗ"

Σήμερα διαθέτοντας όλα τα μέσα επικοινωνιών και γενικά ζώντας σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει η τεχνολογία, οι περισσότεροι πιστεύουμε οτι μέσα απο αυτά εξασφαλίζουμε την πλήρη "ευτυχία " μας.
Απο τη μια μεριά, είναι μεγάλη εξυπηρέτηση, όταν για παράδειγμα αντλούμε εκατομμύρια πληροφορίες άμεσα και ανέξοδα με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή ή παρακολουθώντας ποικίλης ύλης προγράμματα στην τηλεόραση. Απο την άλλη όμως ,όταν ασχολούμαστε διαρκώς με αυτά τα τεχνολογικά μέσα, ουσιαστικά χάνουμε ένα μεγάλο μέρος της πραγματικής μας ζωής.Κι αυτό συμβαίνει ,γιατί παρασυρόμενοι από την τεχνολογική πραγματικότητα που διαθέτει ωραίες έγχρωμες εικόνες και ζωηρούς ήχους ,ξεχνάμε την αληθινή μας ζωή ,της οποίας τα προβλήματα νιώθουμε ανήμποροι να αγγίξουμε. Ταυτόχρονα χάνουμε την κριτική μας σκέψη και ικανότητα και απομονωνόμαστε από τους ανθρώπους δίπλα μας . Έτσι αυτομάτως η ζωή μας γίνεται "ασπρόμαυρη" , διότι ξεχνάμε την ουσία στη ζωή μας και ικανοποιούμαστε με μια εικονική πραγματικότητα...

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΚΗ ΒΘ1

2 σχόλια: