"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."

"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."
Αγαπάμε το ωραίο με λιτότητα και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Η ενασχόληση με τη φιλοσοφία δε μας κάνει θεωρητικούς ανθρώπους και δεν μας απομακρύνει από την πρακτική δράση, λέει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή.
Έτσι με το παρόν ιστολόγιο και εμείς, οι μαθητές της Β τάξης του 4ου Λυκείου Χαλκίδας είμαστε ενεργοί, προβληματιζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και αποδεικνύουμε ότι η φιλοσοφία οδηγεί στη σκέψη και στη δράση.
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μην αποδεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο και "φυσικό". "Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν...", θα πει να αναζητάς καινούριους δρόμους, να είσαι πνεύμα ανήσυχο και αιρετικό, γιατί μόνο τότε δικαιώνεις την ανθρώπινή σου υπόσταση και μπορείς να λέγεσαι "έλλογο ον". Στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις σκέψεις μας παίρνοντας ερεθίσματα από τη φιλοσοφία, η οποία ως ιδιαίτερος κώδικας σκέψης και επικοινωνίας μπορεί να μετατρέψει το στοχασμό σε δημιουργία, τον προβληματισμό σε θέση, την απορία σε γνώση.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

Η κατάσταση της κοινωνίας μας σήμερα είχε πριν χιλιάδες χρόνια αναλυθεί μέσα από τα έργα του μεγάλου φιλοσόφου Πλάτωνα. Διαβάζοντας το έργο του είναι σαν να «βλέπουμε» ποια προβλήματα αναφύονται σήμερα στην κοινωνία μας και αντλούμε χρήσιμες ιδέες για τους τρόπους επίλυσής τους.Αρκεί βέβαια να δώσουμε βάση στο έργο του μεγάλου φιλόσοφου και να μπορέσουμε να είμαστε δεκτικοί στην ανάλυση του.

Ο Πλάτωνας με την αλληγορία αυτή καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεχόμαστε να μας «σερβίρουν» ό,τι θέλουν οι άλλοι ως πραγματικό, αλλά στην ουσία για να πούμε ότι αυτό είναι σωστό ή λάθος πρέπει να το ψάξουμε εμείς οι ίδιοι! Πρέπει να ξέρουμε ,αν θέλουμε να ζήσουμε στη σπηλιά ή στην πραγματικότητα. Και είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος της γνώσης, γιατί όποιος θελήσει να την βρει είναι μόνος του ή μαζί με λίγους.. Επίσης, αν αποφασίσει να γυρίσει στη σπηλιά για να αφυπνίσει τους υπόλοιπους αυτοί θα γελάσουν από άγνοια ! Όμως οι "δεσμώτες" του σπηλαίου βλέπουν μόνο τις σκιές από το θέατρο σκιών που οι ταχυδακτυλουργοί φτιάχνουν. Ακούν ψεύτικες φωνές και δεν κινούνται, εφόσον είναι αλυσοδεμένοι και το κυριότερο… το μυαλό τους είναι αλυσοδεμένο και καταδικασμένο εφ΄ όρου ζωής να ζει στη σπηλιά. 

Δυστυχώς αν «φωτογραφίσουμε» την σημερινή κοινωνία ο Πλάτωνας έχει απόλυτο δίκιο,αν και το έργο του γράφτηκε μερικές χιλιάδες χρόνια πριν.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΔΗ ΒΘ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου