"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."

"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."
Αγαπάμε το ωραίο με λιτότητα και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Η ενασχόληση με τη φιλοσοφία δε μας κάνει θεωρητικούς ανθρώπους και δεν μας απομακρύνει από την πρακτική δράση, λέει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή.
Έτσι με το παρόν ιστολόγιο και εμείς, οι μαθητές της Β τάξης του 4ου Λυκείου Χαλκίδας είμαστε ενεργοί, προβληματιζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και αποδεικνύουμε ότι η φιλοσοφία οδηγεί στη σκέψη και στη δράση.
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μην αποδεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο και "φυσικό". "Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν...", θα πει να αναζητάς καινούριους δρόμους, να είσαι πνεύμα ανήσυχο και αιρετικό, γιατί μόνο τότε δικαιώνεις την ανθρώπινή σου υπόσταση και μπορείς να λέγεσαι "έλλογο ον". Στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις σκέψεις μας παίρνοντας ερεθίσματα από τη φιλοσοφία, η οποία ως ιδιαίτερος κώδικας σκέψης και επικοινωνίας μπορεί να μετατρέψει το στοχασμό σε δημιουργία, τον προβληματισμό σε θέση, την απορία σε γνώση.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΒΙΒΛΙΟ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ



Huguette Bouchardeau, Σιμόν ντε Μπωβουάρ, εκδόσεις Κίχλη.

Με το έργο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ η Ιγκέτ Μπουσαρντό, σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής και πνευματικής ζωής της Γαλλίας, κατορθώνει να αναδείξει την πολυπλοκότητα μιας ξεχωριστής γυναίκας στις ποικίλες εκφάνσεις και εμπειρίες της. Η βιογράφος, στρατευμένη, όπως και η Μπωβουάρ, στον κοινό πόθο μιας δικαιότερης κοινωνίας και κυρίως στη δράση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, πιστεύει ότι " τον εαυτό σου δεν μπορείς ποτέ να τον γνωρίσεις, μπορείς απλώς να τον αφηγηθείς",πράγμα που καθιστά τη δουλειά της ως βιογράφου ιδιαίτερα απαιτητική. Η αναγνωστική απόλαυση διατρέχει κάθε σελίδα του βιβλίου. Ο αναγνώστης ακολουθεί την ηρωίδα στις καθοριστικές για τη ζωή της στιγμές, από τότε που,παιδί ακόμα, την καθόριζε η περιέργεια και η λαιμαργία, κάτι που κυριάρχησε στην ίδια της την απόφαση να κάνει σε όλους γνωστή τη ρήξη με τον κόσμο που την περιβάλλει. Θαυμάζει τη μεθοδική και εναργή σκέψη της, που την ώθησε στη φιλοσοφία και την έκανε να βυθίζεται στην ανάγνωση και τη γραφή, όπως στην προσευχή. Τη σχέση της με τον Σαρτρ, η οποία σκιαγραφείται σε όλες τις αντιφάσεις της, αλλά και την πορεία του μυθικού, ασυμβίβαστου ζευγαριού μέσα στο χρόνο, όπου ζωντανεύει η Γαλλία της Κατοχής και της Απελευθέρωσης, ο πόλεμος για την ανεξαρτησία της Αλγερίας και κυρίως η άνθηση του φεμινιστικού κινήματος.




Καρλ Πόπερ, Η ζωή είναι επίλυση προβλημάτων, εκδόσεις Μελάνι.

Ένα από τα πιο δυνατά φιλοσοφικά μυαλά του 20ού αιώνα(στην Ιστορία έχει περάσει ο αμίμητος καυγάς του με τον Βιτγκενστάιν), ο Πόπερ ολοκλήρωσε το βιβλίο του λίγο πριν από το θάνατό του, το 1994. Πρόκειται για ένα τονωτικό κοκτέιλ απόψεών του πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, πολιτικής, ιστορίας κ.λπ. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου του σημειώνει ελαφρά... τρομοκρατημένος: "Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσα πολλά και τόσο φοβερά όπλα σε τόσα πολλά ανεύθυνα χέρια". Στο δεύτερο μέρος, εξετάζει θέματα φυσικών επιστημών, κατά κύριο λόγο βιολογίας, ενώ υποκλίνεται στον Κέπλερ, "το μεγάλο αναζητητή της αρμονίας του κόσμου", όπως τον χαρακτηρίζει. Από το "Μελάνι" κυκλοφορεί το επίσης σημαντικό έργο του Πόπερ "Όλοι οι άνθρωποι είναι φιλόσοφοι".





Άλαν Πέρσι, Νίτσε, 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας, εκδόσεις Πατάκη


Η φιλοσοφική παρακαταθήκη του Νίτσε, συγκεντρωμένη σε 99 αποφθέγματα, με τα οποία ο συγγραφέας του βιβλίου επιχειρεί να ανυψώσει το ηθικό όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Ενδεικτικοί οι τίτλοι κάποιων από αυτά:"Άν κοιτάξεις για πολύ καιρό την άβυσσο, θα σε κοιτάξει κι εσένα η άβυσσος", "Δεν γίνεται να υποφέρει κάποιος χωρίς κανείς να πληρώσει γι' αυτό:κάθε παράπονο εμπεριέχει και την εκδίκησή του", "Η επιτυχία υπήρξε πάντα μεγάλη ψεύτρα", "Την τιμή σας δεν θα σας τη δώσει η καταγωγή σας, αλλά το τέλος σας".

Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, Σάββατο 16 Απριλίου 2011




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου