"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."

"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."
Αγαπάμε το ωραίο με λιτότητα και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Η ενασχόληση με τη φιλοσοφία δε μας κάνει θεωρητικούς ανθρώπους και δεν μας απομακρύνει από την πρακτική δράση, λέει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή.
Έτσι με το παρόν ιστολόγιο και εμείς, οι μαθητές της Β τάξης του 4ου Λυκείου Χαλκίδας είμαστε ενεργοί, προβληματιζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και αποδεικνύουμε ότι η φιλοσοφία οδηγεί στη σκέψη και στη δράση.
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μην αποδεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο και "φυσικό". "Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν...", θα πει να αναζητάς καινούριους δρόμους, να είσαι πνεύμα ανήσυχο και αιρετικό, γιατί μόνο τότε δικαιώνεις την ανθρώπινή σου υπόσταση και μπορείς να λέγεσαι "έλλογο ον". Στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις σκέψεις μας παίρνοντας ερεθίσματα από τη φιλοσοφία, η οποία ως ιδιαίτερος κώδικας σκέψης και επικοινωνίας μπορεί να μετατρέψει το στοχασμό σε δημιουργία, τον προβληματισμό σε θέση, την απορία σε γνώση.

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ...

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ:Ένα κοτόπουλο διασχίζει το δρόμο.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Γιατί διέσχισε το δρόμο;

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

ΠΛΑΤΩΝ: Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται η αλήθεια.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ: Είναι στη φύση του κοτόπουλου να διασχίζει τους δρόμους.
ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Κι όμως τον διέσχισε.
ΔΑΡΒΙΝΟΣ: Τα κοτόπουλα στο πέρασμα των αιώνων επιλέχτηκαν από τη φύση έτσι ώστε να είναι γενετικώς ικανά να διασχίζουν τους δρόμους.
ΜΑΡΞ: Ήταν ιστορικά αναπόφευκτο.
ΦΡΟΙΝΤ: Το γεγονός ότι ασχολείστε με το εάν το κοτόπουλο διέσχισε το δρόμο σημαίνει ότι διακατέχεστε από σύνδρομο ανασφάλειας κι ότι η σεξουαλικότητά σας είναι καταπιεσμένη.
Μ.Λ.ΚΙΝΓΚ: Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου κάθε κοτόπουλο θα είναι ελεύθερο να διασχίζει τους δρόμους χωρίς να δίνει λογαριασμό για την πράξη του.
ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο chicken office 2010 που δε διασχίζει μόνο το δρόμο, αλλά εκκολάπτει, αρχειοθετεί, σχεδιάζει…
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Εμείς με σεμνότητα και ταπεινότητα εξασφαλίσαμε τις προυποθέσεις σε όλα τα κοτόπουλα της Ελλάδας να διασχίζουν ανεμπόδιστα τους δρόμους χωρίς την παρέμβαση νταβατζήδων.
Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Διέσχισε το δρόμο για να πάρει μέρος στην κοτοπουλα-ική αντίσταση και πάλη.
Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Διαφώνησε με τα άλλα στο κοτέτσι και έφυγε.
Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιάστο γρήγορα, το χρωστάμε στο Δ.Ν.Τ.


▓ ▓ ▓ ▓ ▓

Ο Μωυσής είπε: Το παν είναι ο Νόμος.
Ο Χριστός είπε:Το παν είναι η Αγάπη
Ο Μαρξ είπε: Το παν είναι το Χρήμα
Ο Φρόιντ είπε: Το παν είναι το Σεξ
Και ύστερα ήρθε ο Αινστάιν. Εκείνος είπε: Τα πάντα είναι σχετικά.

▓ ▓ ▓ ▓ ▓


Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε μια παγκόσμια έρευνα από τον Ο.Η Ε. Η ερώτηση ήταν:
Παρακαλώ θα εκφέρατε την τίμια και ειλικρινή γνώμη σας για τη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων στον υπόλοιπο κόσμο;

Η ΕΡΕΥΝΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ


Στην Ν. Αμερική δεν ήξεραν τι σημαίνει παρακαλώ
Στην Α. Ευρώπη δεν ήξεραν τι σημαίνει τίμια
Στην Αγγλία δεν ήξεραν τι σημαίνει ειλικρινή
Στην Κίνα δεν ήξεραν τι σημαίνει γνώμη
Στην Ελβετία δεν ήξεραν τι σημαίνει πρόβλημα
Στην Δ. Ευρώπη δεν ήξεραν τι σημαίνει έλλειψη
Στην Αφρική δεν ήξεραν τι σημαίνει τρόφιμα
Και στις Η.Π.Α δεν ήξεραν τι σημαίνει υπόλοιπος κόσμος.


 • Πόσο καλή φρούρηση έχουν πια αυτά τα πράσα και τους πιάνουν όλους εκεί; • Προσπαθώ να βγω, από το ψυχολογικό αδιέξοδο , αλλά δεν ξέρω από πού μπήκα... • Θα είχε διαφορά αν αντί να τραβάει κανείς ένα ζόρι, το έσπρωχνε; • Πώς ακριβώς "κουμπίζεται " κάποιος πριν "ξε- κουμπιστεί"; • Γιατί του διαόλου η μάνα δε δοκιμάζει να μείνει πιο κοντά; • Αυτός που βρίσκεται ανάμεσα στο ''γκρεμό'' και το ''ρέμα'', έφτασε εκεί κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας; • Τελικά στη σκουληκομυρμηγκότρυπα μένουν σκουλήκια ή μυρμήγκια;
 • Ένας πατέρας ζήτησε από τον Αρίστιππο να διδάξει το γιο του. Ο φιλόσοφος ζήτησε αμοιβή 500 δρχ. Ο πατέρας θεώρησε υπερβολικό το ποσό. '' Με τόσα χρήματα'', είπε, ''θα μπορούσα να αγοράσω ένα ζώο.'' ''Αγόρασε'', είπε ο Αρίστιππος, ''κι έτσι θα έχεις δύο''. • Σε μια δεξίωση που βρέθηκε ο Αινστάιν, τον κυνηγούσε μια νεαρή κυρία και του πρότεινε να συνάψουν στενές σχέσεις για να αποκτήσουν παιδιά.
  Εκείνη με ενθουσιασμό έλεγε:
  - Φανταστείτε αγαπητέ μου πως τα παιδιά μας θα είναι εξίσου έξυπνα όπως εσείς και όμορφα όπως εγώ!
  - Ναι, βεβαίως αυτό θα ήταν πολύ ωραίο! Όμως αν γίνει το αντίθετο; • Ένας μαθηματικός, ένας φυσικός κι ένας φιλόλογος είναι σε ένα δωμάτιο που δεν έχει ούτε πόρτες, ούτε παράθυρα και γενικά κανέναν τρόπο για να βγουν. Ποιος θα καταφέρει να βγει;
  Λύση: ο μαθηματικός. Πώς: ''Έστω/θέτω πόρτα''...και βγαίνει...


από το Διαδίκτυο

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου