"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."

"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."
Αγαπάμε το ωραίο με λιτότητα και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Η ενασχόληση με τη φιλοσοφία δε μας κάνει θεωρητικούς ανθρώπους και δεν μας απομακρύνει από την πρακτική δράση, λέει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή.
Έτσι με το παρόν ιστολόγιο και εμείς, οι μαθητές της Β τάξης του 4ου Λυκείου Χαλκίδας είμαστε ενεργοί, προβληματιζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και αποδεικνύουμε ότι η φιλοσοφία οδηγεί στη σκέψη και στη δράση.
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μην αποδεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο και "φυσικό". "Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν...", θα πει να αναζητάς καινούριους δρόμους, να είσαι πνεύμα ανήσυχο και αιρετικό, γιατί μόνο τότε δικαιώνεις την ανθρώπινή σου υπόσταση και μπορείς να λέγεσαι "έλλογο ον". Στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις σκέψεις μας παίρνοντας ερεθίσματα από τη φιλοσοφία, η οποία ως ιδιαίτερος κώδικας σκέψης και επικοινωνίας μπορεί να μετατρέψει το στοχασμό σε δημιουργία, τον προβληματισμό σε θέση, την απορία σε γνώση.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ...ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΜΑΤΙΑ

Ρενέ Μαγκρίτ., ''Ο απατηλός καθρέφτης''




Είστε κυνικός , αφού η σκληρότητά σας είναι και στα λόγια σας και στις πράξεις σας.Θα ήταν καλύτερα όμως, αν υιοθετούσατε τον κυνισμό του προγόνου σας, του Διογένη, ο οποίος αφού τα «έγραψε» όλα,  ζούσε μέσα στο πιθάρι .Σας συμβουλεύω λοιπόν να γίνετε ένας « φιλοσοφημένος κυνικός». Μην διαμαρτύρεστε άλλο για τα οικονομικά σας αν πηγαίνουν χάλια, αφού οι κυνικοί δεν είχαν ανάγκη από υλικά αγαθά!




Έχετε την τάση να θεωρείτε ότι για όσα σας συμβαίνουν φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς! Όμως «πλανάσθε πλάνην οικτράν». Το χάλι στο οποίο βρίσκονται το τελευταίο καιρό τα οικονομικά σας και τα ερωτικά σας είναι δικό σας έργο. Μια λύση  ώστε να μη στενοχωριέστε για όλα αυτά είναι να αντιμετωπίσετε με στωικότητα την κατάστασή σας.





Μέχρι τώρα νομίζατε ότι βοηθάτε τους  άλλους για το δικό τους καλό, και το παίζετε αλτρουιστές. Όμως το βαθύτερο κίνητρό σας είναι η προσωπική σας ικανοποίηση. Δεν πειράζει όμως, κρατήστε αυτή τη στάση, να βοηθάτε δηλαδή τους άλλους και το άγαλμα σας ετοιμάζεται. Κατά βάθος είστε αγνή ψυχή ( για όσους τυχαίνει να σας έχουν παρεξηγήσει).






Πιστεύετε στις ουτοπίες, γιατί είστε ευαίσθητα άτομα και δεν συμβιβάζεστε με την πραγματικότητα. Δηλαδή είστε λίγο «φευγάτοι»! Κατεβείτε από τα σύννεφα λοιπόν για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας που τον τελευταίο καιρό είναι μεγάλα. Ιδιαίτερα στις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους. Μην προσπαθείτε να τους πείσετε ότι θα βρείτε μαζί τον «χαμένο παράδεισο».





Είστε δούλοι της τεχνολογίας. Συνειδητοποιήστε ότι οι μηχανές δεν αναπληρώνουν μια ανθρώπινη επαφή. Ξεκολλήστε λοιπόν από τον υπολογιστή, γιατί εξαιτίας του έχετε κάνει την νύχτα-μέρα και την μέρα- νύχτα. Οι αληθινοί φίλοι βρίσκονται δίπλα σας και όχι στο facebook!







Δεν είναι όλα σχετικά όπως τα νομίζετε. Υπάρχουν αξίες και κανόνες στους οποίους όλοι πρέπει να υπακούμε. Αν το συνειδητοποιήσετε αυτό θα βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητά σας. Μην σπαταλάτε χρόνο, χρήματα και δυνάμεις νομίζοντας πως έτσι κάνετε το σωστό.
«Παν μέτρον άριστον»






Είστε άτομα με ηθικές αρετές και πάντα λειτουργείτε με την «αριστοτελική μεσότητα» έτσι ώστε να αποφεύγετε και την έλλειψη και την υπερβολή. Όμως τελευταία έχετε πιάσει άκρα και η ζυγαριά γέρνει προς την υπερβολή. Ξενυχτάτε, πίνετε και ξημεροβραδιάζεστε μπροστά στον υπολογιστή, ενώ το διάβασμά σας έχει φτάσει σε μηδενικό επίπεδο. Χαλιναγωγήστε λοιπόν τα πάθη σας για να μην τρέχετε και δεν φτάνετε στο τέλος της χρονιάς!




Είστε οπαδοί του εμπειρισμού, βάζετε πριν και πάνω από όλα τις αισθήσεις, και κυριαρχείστε από αυτές .Ο ναρκισσισμός, ο ερωτισμός και ό,τι έχει σχέση με την προσωπική σας ευχαρίστηση αποτελεί για εσάς σκοπό ζωής. Βάλτε όμως λίγο την λογική σας να δουλέψει, γιατί μάλλον ‘ το έχετε χάσει’… Σπάστε τους καθρέφτες, αφήστε τα ερωτικά στην άκρη, γιατί τα μαθήματα στο σχολείο είναι μάλλον υπερβατικά και σε λίγο θα χρειαστείτε κοντάρι του «άλμα επί κοντώ» για να τα φτάσετε.





Μην νομίζετε ότι έχετε το δαχτυλίδι του Γύγη! Ό,τι κάνετε γίνετε αντιληπτό, σας παίρνουν όλοι είδηση και κοτσομπολεύουν πίσω από την πλάτη σας. Φροντίστε να υπολογίζετε και τους άλλους που είναι γύρω σας για όσα κάνετε για να μην σας κακοφαίνεται όταν σας 
«τιμωρούν».




Τελευταία αντιμετωπίζετε προβλήματα στην εργασία αλλά και στην προσωπική σας ζωή. Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν ερμηνεύετε σωστά ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Οι συνεργάτες, αλλά και οι «φίλοι» σας σάς  υπονομεύουν και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη και τις ευαισθησίες σας. Μοιάζετε με τους δεσμώτες στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα που δεν μπορούσαν να δουν την αλήθεια. Απελευθερωθείτε!






Έχετε παρεξηγήσει το νόημα της ελευθερίας. Δεν είναι ελευθερία να πίνετε, να καπνίζετε και να κάνετε ό,τι σας γουστάρει .Όπως λέει και ο Καντ, η υποταγή στον ηθικό νόμο μας απελευθερώνει από τις ανορθόλογες επιθυμίες μας. Ελευθερωθείτε λοιπόν από τα πάθη σας και βάλτε σε τάξη την ζωή σας.




Λέτε όχι σε όλα χωρίς να το πολυσκεφτείτε. Νιώθετε ότι όλοι και όλα σας καταπιέζουν. Έχετε παρεξηγήσει το νόημα της ελευθερίας. Όσοι είστε σε μικρή ηλικία νομίζετε ότι οι μεγαλύτεροι είναι οι δεσμοφύλακές σας. Όμως ζωή χωρίς δεσμεύσεις δεν υπάρχει .Φροντίστε  λοιπόν να αντιδράσετε στα μεγάλα και σημαντικά για να γίνετε επαναστάτης με αιτία.




Πηνελόπη Πλιούκα
Μαθήτρια της Β Λυκείου του Λυκείου Duesseldorf Β.Ρ.Β  Γερμανίας ( σχ. έτος 2009 -2010 )



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου