"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."

"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."
Αγαπάμε το ωραίο με λιτότητα και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Η ενασχόληση με τη φιλοσοφία δε μας κάνει θεωρητικούς ανθρώπους και δεν μας απομακρύνει από την πρακτική δράση, λέει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή.
Έτσι με το παρόν ιστολόγιο και εμείς, οι μαθητές της Β τάξης του 4ου Λυκείου Χαλκίδας είμαστε ενεργοί, προβληματιζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και αποδεικνύουμε ότι η φιλοσοφία οδηγεί στη σκέψη και στη δράση.
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μην αποδεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο και "φυσικό". "Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν...", θα πει να αναζητάς καινούριους δρόμους, να είσαι πνεύμα ανήσυχο και αιρετικό, γιατί μόνο τότε δικαιώνεις την ανθρώπινή σου υπόσταση και μπορείς να λέγεσαι "έλλογο ον". Στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις σκέψεις μας παίρνοντας ερεθίσματα από τη φιλοσοφία, η οποία ως ιδιαίτερος κώδικας σκέψης και επικοινωνίας μπορεί να μετατρέψει το στοχασμό σε δημιουργία, τον προβληματισμό σε θέση, την απορία σε γνώση.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ, «Το Κεφάλαιο»

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΕ GRAPHIC NOVEL...  

Σχόλιο πάνω στο διασκευασμένο, σε manga, έργο του Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο».
Toυ ΠΑΝΟΥ ΡΑΜΑΝΤΑΝΗ

Τι είναι ο καπιταλισμός και ποιοι οι μηχανισμοί του; Πως «παράγεται» το χρήμα που χρησιμοποιούμε; Πώς «δημιουργούνται» οι οικονομικές κρίσεις; Γιατί υπάρχει ανεργία; Γιατί το καπιταλιστικό σύστημα «φτιάχνει» κοινωνικές ανισότητες;

Το ξέσπασμα της βιομηχανικής επανάστασης έφερε μεγάλες αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων, τόσο στην καθημερινή διαβίωσή τους, όσο και στις αντιλήψεις τους. Η μαζική παραγωγή δυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό, γεγονός όμως που δημιούργησε τεράστιες ανισότητες σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Από τη νέα διαμορφωθείσα κατάσταση, ωφελήθηκε μια μερίδα επιχειρηματιών (πρώιμοι καπιταλιστές), ενώ ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων μετατράπηκε σε «εργατική δύναμη» η οποία μπορούσε να εξαγοραστεί από τους καπιταλιστές, κάτω φυσικά από τους δικούς τους όρους.

Δημιουργήθηκε έτσι η «υπεραξία», που αποτελεί το κύριο γνώρισμα του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος.

Το «ερώτημα» της υπεραξίας καθώς και οι διαφοροποιημένες οικονομικές έννοιες του νέου τρόπου παραγωγής, απαντήθηκαν και εξηγηθήκαν από τον μεγάλο Γερμανό φιλόσοφο Καρλ Μαρξ, στο έργο του «Κεφάλαιο».

Το τεράστιο αυτό έργο του Μαρξ έρχεται για πρώτη φορά στις «βιβλιοθήκες» προσαρμοσμένο σε ένα ιδιαίτερα έξυπνο graphic novel, ώστε να μπορέσει ο ανυποψίαστος –και όχι μόνο– αναγνώστης, να πάρει μια πρώτη γεύση από τον Καρλ Μαρξ και το «Κεφάλαιο».

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Πίστευες ότι "Το Κεφάλαιο" του Μαρξ ήταν τόσο δύσκολο οσο και τα... κινέζικα; Ε, λοιπόν, ορίστε η διασκευή αυτού του κλασικού έργου σε γιαπωνέζικο manga. Με βάση μια ιστορία απλή -ένας μικροτυροκόμος δημιουργεί το εργοστάσιό του- το κόμικς περιγράφει τί είναι ο καπιταλισμός.

Αυτό το βιβλίο-manga χωρίζεται σε δύο μέρη, απολύτως συμπληρωματικά -το πρώτο πραγματεύεται το χρήμα και τοδεύτερο τους μηχανισμούς του κεφαλαίου- είναι ένα έξυπνο, διασκεδαστικό και απαιτητικό κάλεσμα να ανακαλύψουμε το σπουδαιότερο έργο του Μαρξ...

Σήμερα, κατακλυζόμαστε από αντικείμενα και προϊόντα, σκοτωνόμαστε στη δουλειά, καταναλώνουμε ολοένα και περισσότερο. Και παρότι γνωρίζουμε ότι το καπιταλιστικό σύστημα είναι καταδικασμένο και θα καταλήξει σε μια κρίση που θα προκαλέσει αμέτρητα θύματα, εξακολουθούμε να κλείνουμε τα μάτια...

Ανακαλύψτε σε αυτό το μάνγκα μια εισαγωγή στο μείζον έργο του Καρλ Μαρξ, που αφορά το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα: τον καπιταλισμό....

Στοιχεία βιβλίου:
Καρλ Μαρξ, «ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ»
Διασκευή σε ΜΑΝΓΚΑ από τον ΓΙΟΥΣΟΥΚΕ ΜΟΡΟΥΟ
Εκδόσεις: ΚΨΜ
Πρόλογος: ΟΛΙΒΙΕ ΜΠΕΖΑΝΣΕΝΟ
Μετάφραση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΥΚΙΑΣ
iskra.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου