"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."

"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."
Αγαπάμε το ωραίο με λιτότητα και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Η ενασχόληση με τη φιλοσοφία δε μας κάνει θεωρητικούς ανθρώπους και δεν μας απομακρύνει από την πρακτική δράση, λέει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή.
Έτσι με το παρόν ιστολόγιο και εμείς, οι μαθητές της Β τάξης του 4ου Λυκείου Χαλκίδας είμαστε ενεργοί, προβληματιζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και αποδεικνύουμε ότι η φιλοσοφία οδηγεί στη σκέψη και στη δράση.
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μην αποδεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο και "φυσικό". "Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν...", θα πει να αναζητάς καινούριους δρόμους, να είσαι πνεύμα ανήσυχο και αιρετικό, γιατί μόνο τότε δικαιώνεις την ανθρώπινή σου υπόσταση και μπορείς να λέγεσαι "έλλογο ον". Στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις σκέψεις μας παίρνοντας ερεθίσματα από τη φιλοσοφία, η οποία ως ιδιαίτερος κώδικας σκέψης και επικοινωνίας μπορεί να μετατρέψει το στοχασμό σε δημιουργία, τον προβληματισμό σε θέση, την απορία σε γνώση.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ.


ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ.
Από τον Σωκράτη στη Σιμόν ντε Μποβουάρ



Aude Lancelin, Marie Lemonnier
Μτφρ. Ελπίδα Λουπάκη

ΠΑΤΑΚΗΣ 2011
ΣΕΛ. 295, ΤΙΜΗ €15,50

Ενώ ο έρωτας κατά τον Πλάτωνα είναι η πύλη για την αιωνιότητα, για τον Λουκρήτιο αποτελεί θανάσιμη παγίδα. Και μπορεί για τον Κίρκεγκωρ να συνιστά την πρόκληση ολόκληρης της ύπαρξης, όμως ο Σοπενχάουερ βλέπει σ' αυτόν ένα ύπουλο τέχνασμα του σεξουαλικού ενστίκτου. Όσο για τον Ρουσσώ, εμπνευστή του ρομαντισμού, αποτελεί το τέλειο παράδειγμα στοχαστή στον οποίο φιλοσοφικό σύστημα και προσωπικές νευρώσεις είναι αλληλένδετα. Η εμμονή του Σαρτρ με τον ποδόγυρο, η παροιμιώδης έλλειψη λίμπιντο του Καντ, οι αποτυχίες του Νίτσε με τα νεαρά κορίτσια είναι κάποια από τα πολλά περιστατικά, άλλα σοβαρά και άλλα ευτράπελα. Το βιβλίο ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλοι φιλόσοφοι τοποθετήθηκαν απέναντι στον έρωτα, καθώς και σε κάποια μυστικά της ερωτικής τους ζωής, με διάθεση όχι να τους εκθέσει, αλλά να ανακαλύψει τα σημάδια μιας χαρακιάς, ενός πάθους, που θα φέρει τον στοχασμό κοντά στην πιο υποκειμενική αλήθεια.

BOOKPRESS ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου