"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."

"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."
Αγαπάμε το ωραίο με λιτότητα και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Η ενασχόληση με τη φιλοσοφία δε μας κάνει θεωρητικούς ανθρώπους και δεν μας απομακρύνει από την πρακτική δράση, λέει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή.
Έτσι με το παρόν ιστολόγιο και εμείς, οι μαθητές της Β τάξης του 4ου Λυκείου Χαλκίδας είμαστε ενεργοί, προβληματιζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και αποδεικνύουμε ότι η φιλοσοφία οδηγεί στη σκέψη και στη δράση.
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μην αποδεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο και "φυσικό". "Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν...", θα πει να αναζητάς καινούριους δρόμους, να είσαι πνεύμα ανήσυχο και αιρετικό, γιατί μόνο τότε δικαιώνεις την ανθρώπινή σου υπόσταση και μπορείς να λέγεσαι "έλλογο ον". Στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις σκέψεις μας παίρνοντας ερεθίσματα από τη φιλοσοφία, η οποία ως ιδιαίτερος κώδικας σκέψης και επικοινωνίας μπορεί να μετατρέψει το στοχασμό σε δημιουργία, τον προβληματισμό σε θέση, την απορία σε γνώση.

Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙΚΤΗΤΟΥ

Αμέσως μόλις κάνεις μια δυσάρεστη σκέψη πες στον εαυτό σου : "εντύπωση είσαι κι ένα απατηλό φαινόμενο". Έπειτα μελέτησέ την με αυτά τα κριτήρια που διαθέτεις. Πρώτα πρέπει να βεβαιωθείς αν ανήκει σε αυτά που εξουσιάζουμε ή όχι. Κι άν τύχει να είναι απο εκείνα που δεν εξουσιάζουμε πρέπει να μπορείς αμέσως να πεις στον εαυτό σου : "αυτό δε με αφορά". (κεφ 1,παρ.5)

Να σταματήσεις λοιπόν να αποστρέφεσαι όσα πράγματα δεν είναι στη δύναμή μας και να κατευθύνεις την απέχθειά σου σε όσα πράγματα από αυτά που είναι στη δύναμή μας αντιστρατεύονται στη φύση.Προς το παρόν σταμάτα εντελώς να έχεις επιθυμίες.Γιατί ,αν επιθυμείς κάτι από εκείνα που δεν είναι στη δύναμή μας , αναγκαστικά θα δυστυχήσεις. (κεφ 2,παρ.2)

Όταν δεις κάποιον που κλαίει επειδή πενθεί, είτε επειδή φεύγει στην ξενιτιά το παιδί του ,είτε επειδή έχασε την περιουσία του ,πρόσεχε μην παρασύρουν τη σκέψη σου τα εξωτερικά αυτα ατυχήματά του αλλά να έχεις έτοιμη αυτήν εδώ τη σκέψη " οτι θλίβεται όχι από αυτό που του συνέβει (αφού το ίδιο πράγμα σε κάποιον άλλον δεν προξενεί θλίψη) αλλά στην ιδέα που έχει γι' αυτό.( κεφ.16)Να μην ξεχνάς οτι δε σε προσβάλει αυτός που σε χλευάζει ή αυτός που σε χτυπά ,αλλά η ιδέα που έχεις γι' αυτά ,πως τάχα είναι προβλητικά.Όταν λοιπόν σε θυμώσει κάποιος ,να ξέρεις οτι η σκέψη σου είναι αυτή που σε θύμωσε. Έτσι λοιπόν προσπάθησε πριν απο οτιδήποτε άλλον να μην παρασύρεσαι απο τις εξωτερικές εντυπώσεις σου.Αν το επιτύχεις μια φορά ,θα μπορείς στο εξής να ελέγχεις καλύτερα τον εαυτό σου. (κεφ.20)
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΚΗ ΒΘ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου