"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."

"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."
Αγαπάμε το ωραίο με λιτότητα και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Η ενασχόληση με τη φιλοσοφία δε μας κάνει θεωρητικούς ανθρώπους και δεν μας απομακρύνει από την πρακτική δράση, λέει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή.
Έτσι με το παρόν ιστολόγιο και εμείς, οι μαθητές της Β τάξης του 4ου Λυκείου Χαλκίδας είμαστε ενεργοί, προβληματιζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και αποδεικνύουμε ότι η φιλοσοφία οδηγεί στη σκέψη και στη δράση.
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μην αποδεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο και "φυσικό". "Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν...", θα πει να αναζητάς καινούριους δρόμους, να είσαι πνεύμα ανήσυχο και αιρετικό, γιατί μόνο τότε δικαιώνεις την ανθρώπινή σου υπόσταση και μπορείς να λέγεσαι "έλλογο ον". Στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις σκέψεις μας παίρνοντας ερεθίσματα από τη φιλοσοφία, η οποία ως ιδιαίτερος κώδικας σκέψης και επικοινωνίας μπορεί να μετατρέψει το στοχασμό σε δημιουργία, τον προβληματισμό σε θέση, την απορία σε γνώση.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο (π.χ. Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς, νουβέλα του Λέοντος, Τολστόι, 2001, Οδύσσεια του διαστήματος, ταινία του Στάνλευ Κιούμπρικ), αλλά και σε συνθήματα σε τοίχους ή γελοιογραφίες (π.χ. 'Αυτοπραγμάτωση','Έγχρωμη TV, ασπρόμαυρη ζωή', 'Πώς διαχειρίστηκες τη μιζέρια σου σήμερα;') μπορούμε να αναζητήσουμε θεμελιώδη ζητήματα/ ερωτήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμές για φιλοσοφικό προβληματισμό. Ας εξετάσουμε σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο προάγεται η φιλοσοφική συζήτηση από τέτοιου είδους δημιουργικές αναφορές (Αρχές Φιλοσοφίας, Β τάξη Γενικού Λυκείου, σελ. 12).

"OΤΑΝ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΤV ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΖΩΗ''

Βλέποντας (TV) τηλεόραση μεταφερόμαστε σε ένα ψεύτικο κόσμο εικόνων, σε ένα κόσμο φαντασίας, ψευδούς πραγματικότητας. Παρασυρόμαστε από την ομορφά της, θολώνει το μυαλό μας, θέλουμε να μένουμε μόνοι, ώρες ατέλειωτες με αυτήν σαν να μας έχει υποσχεθεί το αληθινό νόημα της ζωής. Αποπαίρνουμε, δηλαδή μαλώνουμε όποιον μας διακόπτει, νευριάζουμε με όποιον μπαίνει ανάμεσα σε εμάς και αυτή, σαν να έχει αυτή, την αποκλειστικότητα επάνω μας. Γινόμαστε αντικοινωνικοί, απόμακροι με τους άλλους, απόμακροι με τον εαυτό μας, αφού δεν μας αφήνει περιθώριο για κανενός είδους αυτοκριτική, αυτοέλεγχο και αυτογνωσία. Η κοινωνικότητα, η επικοινωνία με τους άλλους και η αυτογνωσία είναι βασικά στοιχεία της ζωής. Άτομο μοναχικό, δεν έχει ζωή. Έτσι καταντά η TV τη ζωή μας. 'Όταν λοιπόν κλείνει η TV, αρχίζει η ζωή.'
Υφαντή Σωτηρία ΒΘ2


''ΕΓΧΡΩΜΗ TV ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΖΩΗ''
21oς αιώνας. Από τη μια ο κόσμος που τρέχει, ο κόσμος που κινείται, τα δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς με βάση τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις επιστημονικές ανακαλύψεις και από την άλλη εμείς να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα που μας επιβάλλει η καθημερινότητα που οι ίδιοι έχουμε φτιάξει. Η πιο εύκολη διέξοδος για εμάς είναι καλώς ή κακώς, η τηλεόραση. Μέσα από την οθόνη της προβάλλεται αυτό που βαθιά μέσα μας επιθυμούμε: μια ειδυλλιακή ζωή. Επειδή όμως δεν έχουμε αυτό που επιθυμούμε, αισθανόμαστε πολλές φορές ότι έχουμε αποτύχει και καταλήγουμε να εγκαταλείπουμε τη δική μας ζωή ή να την υποβιβάζουμε στη σκέψη μας. Δυστυχώς, καταλήγουμε να ζούμε τη ζωή των χαρακτήρων της τηλεόρασης, να ταυτιζόμαστε με αυτούς, να έχουμε μια ψεύτικη ζωή, αλλά ιδανική. Τότε είναι που η δική μας πραγματικότητα φαντάζει πια κοινότυπη, συνηθισμένη, βαρετή, φαντάζει ασπρόμαυρη... Καταφέραμε, έτσι, μέσα από τόσες ευκολίες να κάνουμε τη ζωή μας πιο περίπλοκη. Όσο όμως κι αν απέχουμε από τα όσα επιθυμούμε, έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: αυτό που ζούμε εμείς είναι αληθινό και μπορούμε να το κάνουμε ακόμα καλύτερο, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά! Χωρίς να ακολουθούμε κανένα σενάριο!
Νεοφωτίστου Ελένη ΒΘ2


''ΠΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕΣ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΣΟΥ ΣΗΜΕΡΑ;"

 Η μιζέρια έχει διεισδύσει στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου η οποία τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να παραμένουν αδρανείς και να αντιμετωπίζουν τη ζωή με απάθεια. Συγκεκριμένα, αυτό πυροδοτεί την ύπαρξη μη υγιών και ανούσιων σχέσεων. Οι άνθρωποι δεν έχουν πραγματική επικοινωνία και αναλώνονται σε αρνητικές σκέψεις όπως μοιρολατρία και μεμψιμοιρία. Δεν ζουν ευτυχισμένοι και δεν παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους. Τείνουν να προκαλούν κακό στους συνανθρώπους τους με ασυλλόγιστες και βίαιες πράξεις που τονώνουν τον εγωκεντρισμό και την αχαριστία τους.
Είναι δυνατόν όμως μέσα από την αυτοπραγμάτωση να διαλέξουν έναν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής, με άξονα την αυτογνωσία. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να αναζητήσουν ανθρωπιστική παιδεία και να αποκτήσουν καθολική γνώση. Μπορούν οι άνθρωποι να ξεπεράσουν τον αρνητισμό τους και να προσεγγίσουν την αυτοπραγμάτωση;
Χριστίνα Χρήστου - Άννα Μαρία Στεφανή ΒΘ2


Τα προβλήματα και η μιζέρια του σήμερα οδηγούν τους ανθρώπους στην αυτοκαταστροφή. Διαχειρίζονται τα προβλήματά τους με απάθεια και αρνούνται να τα αντιμετωπίσουν. Αυτό συμβαίνει, γιατί θεωρούν ότι η μοίρα είναι υπεύθυνη για τα δρώμενα στη ζωή τους και δεν μπορούν να επέμβουν. Έτσι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οδηγούνται σε ασυλλόγιστες πράξεις κάνοντας κακό στους άλλους και στον εαυτό τους. Αυτή λοιπόν η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αισιοδοξία. Οι άνθρωποι μέσα από την εκμετάλλευση των καταστάσεων της καθημερινότητας μπορούν να φτάσουν στην ευτυχία και στην αυτοπραγμάτωση. Δηλαδή, μπορούν να αντιληφθούν τον εαυτό τους και τον κόσμο και να πραγματοποιήσουν τους προσωπικούς τους στόχους.
Μαρία Μπούχτη ΒΘ2

Οι άνθρωποι καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες προβλήματα που δεν διευκολύνουν τη ζωή τους. Αποτελούν μεν κοινωνικά όντα, αλλά σκέφτονται λανθασμένα και αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επιπρόσθετα, δεν σκέφτονται τα οφέλη της ζωής, δεν φιλοσοφούν, δεν ονειρεύονται, αλλά ωθούνται στην αδράνεια και την καθημερινά απάθεια.Συγκεκριμένα, διαχειρίζονται με λάθος τρόπο τη ζωή τους, η οποία τους προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να την βελτιώσουν, αλλά εκείνοι προτιμούν να κατηγορούν τον εαυτό τους και την ίδια τους την μοίρα, όπως παραδειγματικά λένε. Καταστροφικές πράξεις και βία αποτελούν τα αποτελέσματα των ασυλλόγιστων πράξεων τους. Καταληκτικά, ευκαιρίες υπάρχουν, αλλά ασυνείδητα πολλές φορές οδηγούμαστε αυτόματα στην αυτοκαταστροφή.
Θεοδώρα Ντρέκη ΒΘ2


Άλλες φορές χιουμοριστικά και άλλοτε καυτηριάζοντας την καθημερινότητα, τα συνθήματα στους τοίχους των πόλεων πάντα ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία. Καθένα απ’ αυτά αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία τέχνης και την μοναδική έκφραση μιας φωνής που δεν έχει άλλο τρόπο να ακουστεί. Απολαύστε μερικά από τα πιο πετυχημένα συνθήματα που έχουν γραφτεί σε τοίχους.

«Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε.»
(λεωφόρος Αλεξάνδρας, Αθήνα)
«Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω καταπληκτική μόρφωση.»
(οδός Μπενάκη, Αθήνα)
«Η χώρα καταστρέφεται από την αδιαφορία, αλλά τι με νοιάζει εμένα?»
(λόφος Στρέφη, Αθήνα)
)
«Θέλω να γίνω αυτό που ήμουν τότε που ήθελα να γίνω αυτό που είμαι τώρα.»
(πλατεία Εξαρχείων, Αθήνα)
«Οι τοίχοι έχουν αυτιά και τα αυτιά μας τοίχους.»
(Ψυρρή Αθήνα)
«Ο Χριστός δίδαξε και πέθανε. Οι καθηγητές τι περιμένουν?»
(Ε.Μ.Π., Αθήνα)
« «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του.»
(πλατεία Εξαρχείων, Αθήνα)
)
«Η μαμά μου λέει ότι αν δεν έχω πέσει στο κρεβάτι μέχρι τις δέκα και μισή, θα πρέπει να γυρίσω σπίτι.»
(Ποτοπωλείον, Αθήνα)
«Μόνο τα καλά κορίτσια κρατάνε ημερολόγιο. Τα κακά δεν έχουν χρόνο.»
(Dark Sun, Αθήνα)
«Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, μόνο αντιπαθητικοί αντικαπνιστές»
(T.E.I Αθήνας)
«Το Lifestyle είναι μαγικό, από μηδενικό σε κάνει νούμερο.»
(Γκάζι, Αθήνα)
«Θεσσαλονίκη, η μόνη πόλη που γράφεται με δύο Σίγμα και προφέρεται με δύο Λάμδα.»
(Μύλος, Θεσσαλονίκη)
«Διατηρείτε την Αθήνα καθαρή. Πετάτε τα σκουπίδια σας στον Πειραιά.»
(Μεταξουργείο, Αθήνα)
«Ο Χριστός πέθανε, ο Αινστάιν πέθανε, και Εγώ δεν αισθάνομαι καλά τελευταία.»
(Aν club, Αθήνα)
«Ζαλίζομαι. Σταματήστε τη Γη να κατέβω.»
(Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη)
«Συμμετέχω, Συμμετέχεις, Συμμετέχει, Συμμετέχουμε, Συμμετέχετε, Αποφασίζουν.»
(οδός Σινώπης, Αθήνα)

«Έγχρωμη TV , Ασπρόμαυρη Ζωή.
(οδός Στουρνάρα, Αθήνα)

«Αν θέλεις να προκόψεις, κόψε τις απόψεις..»
(Καισαριανή)
«Το γαιδούρι να βαράς..Στο σαμάρι μην ξεσπάς..»
( Πλ.Εξαρχείων)
«Συναχώνονται οι Βρυξέλες και φταρνίζεται η Αθήνα..»
( Στουρνάρη & Πατησίων)
Πηγή: otherside

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου