"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."

"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."
Αγαπάμε το ωραίο με λιτότητα και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Η ενασχόληση με τη φιλοσοφία δε μας κάνει θεωρητικούς ανθρώπους και δεν μας απομακρύνει από την πρακτική δράση, λέει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή.
Έτσι με το παρόν ιστολόγιο και εμείς, οι μαθητές της Β τάξης του 4ου Λυκείου Χαλκίδας είμαστε ενεργοί, προβληματιζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και αποδεικνύουμε ότι η φιλοσοφία οδηγεί στη σκέψη και στη δράση.
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μην αποδεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο και "φυσικό". "Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν...", θα πει να αναζητάς καινούριους δρόμους, να είσαι πνεύμα ανήσυχο και αιρετικό, γιατί μόνο τότε δικαιώνεις την ανθρώπινή σου υπόσταση και μπορείς να λέγεσαι "έλλογο ον". Στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις σκέψεις μας παίρνοντας ερεθίσματα από τη φιλοσοφία, η οποία ως ιδιαίτερος κώδικας σκέψης και επικοινωνίας μπορεί να μετατρέψει το στοχασμό σε δημιουργία, τον προβληματισμό σε θέση, την απορία σε γνώση.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η χρησιμότητα της φιλοσοφίας

Η χρησιμότητα της φιλοσοφίας είναι μεγάλη αφού χάρη σ' αυτήν διευρύνεται ο νους μας, γινόμαστε ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις και βλέπουμε τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία με τους δεσμώτες στην "Πολιτεία" του Πλάτωνα, όπου σύμφωνα μ' αυτήν είναι κάποιοι άνθρωποι δεμένοι σε μια σπηλιά στο δάσος. Κάποια στιγμή, όμως, ένας απ' αυτούς καταφέρνει να ελευθερωθεί και βγαίνοντας απ' την σπηλιά βλέπει το αληθινό φως. Στην συνέχεια επιστρέφει να το πει και στους υπολοίπους, αλλά εκείνοι δεν τον ακούν και προτιμούν να μείνουν φυλακισμένοι ενώ του επιτίθενται.
Αυτή η ιστορία θέλει να μας δείξει ότι, όπως εκείνοι ήταν δεσμώτες στο σκοτάδι, έτσι κι εμείς είμαστε φυλακισμένοι σε συγκεκριμένες απόψεις που έχουμε και δεν κάνουμε τον κόπο να ανοίξουμε το μυαλό μας, γι' αυτό και παραμένουμε στενόμυαλοι, με αποτέλεσμα να επιτιθέμεθα σε όποιον καταφέρνει να διευρύνει τους ορίζοντές του βλέποντας τα πράγματα διαφορετικά από εμάς.
Ακόμα η φιλοσοφία αντί να δίνει απαντήσεις δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να προβληματιστούμε για κάτι το οποίο δεν είχαμε σκεφτεί νωρίτερα, γιατί όπως έχει πει και ο Καρλ Γιάσπερς "φιλοσοφία σημαίνει να είσαι καθ' οδόν". Ακόμη, τα ερωτήματά της είναι πιο ουσιαστικά από τις απαντήσεις της και από κάθε απάντηση προκύπτει ένα νέο ερώτημα. Με αυτήν την διαπίστωση θέλει να δείξει την μεγάλη σημασία που έχουν τα ερωτήματα της φιλοσοφίας για τον άνθρωπο, αφού αν προβληματιστεί και δώσει κάποια απάντηση σε αυτά, αμέσως θα του γεννηθούν και άλλες ερωτήσεις....
Γι' αυτό υπάρχει η άποψη ότι για να αποκτήσει κάποιος φιλοσοφική σκέψη, πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλος και όποιος την απορρίψει τελείως δεν είναι ακόμα έτοιμος να αντιμετωπίσει τον κόσμο διαφορετικά. ΓΙ' αυτό υπάρχουν κατά καιρούς επιθέσεις και φόνοι εναντίον φιλοσόφων, που έχουν εμφανιστεί έως σήμερα κι έχουν ανατρέψει πολλά πράγματα.
Μαρία Καραντάκη - ΒΘ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου