"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."

"Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..."
Αγαπάμε το ωραίο με λιτότητα και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Η ενασχόληση με τη φιλοσοφία δε μας κάνει θεωρητικούς ανθρώπους και δεν μας απομακρύνει από την πρακτική δράση, λέει ο Θουκυδίδης δια στόματος Περικλή.
Έτσι με το παρόν ιστολόγιο και εμείς, οι μαθητές της Β τάξης του 4ου Λυκείου Χαλκίδας είμαστε ενεργοί, προβληματιζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και αποδεικνύουμε ότι η φιλοσοφία οδηγεί στη σκέψη και στη δράση.
Μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να μην αποδεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο και "φυσικό". "Φιλοσοφία θα πει να βρίσκεσαι καθ’ οδόν...", θα πει να αναζητάς καινούριους δρόμους, να είσαι πνεύμα ανήσυχο και αιρετικό, γιατί μόνο τότε δικαιώνεις την ανθρώπινή σου υπόσταση και μπορείς να λέγεσαι "έλλογο ον". Στόχος μας είναι να καταθέσουμε τις σκέψεις μας παίρνοντας ερεθίσματα από τη φιλοσοφία, η οποία ως ιδιαίτερος κώδικας σκέψης και επικοινωνίας μπορεί να μετατρέψει το στοχασμό σε δημιουργία, τον προβληματισμό σε θέση, την απορία σε γνώση.

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011






Κάπου γύρω στο 1991, λίγο μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, καθόταν ο Θεός στο γραφείο του και βαριόταν απίστευτα. Παρατηρούσε τον κόσμο και δεν έβλεπε τίποτα ενδιαφέρον.


Αφού δεν είχε τι να κάνει, και παρακινημένος από τις εξελίξεις, φωνάζει ένα αγγελάκι και του λέει: ” Φώναξε μου τον Μαρξ να συζητήσουμε να μου περάσει η ώρα”.Μετά από λίγα λεπτά έρχεται ο Μαρξ στο γραφείο του Θεού. Αφού κάθεται για λίγο, ακούει τον Θεό να τον ρωτάει:“Για πες μου Μαρξ, γιατί κατά τη γνώμη σου το δημιούργημά σου απέτυχε;”Σκέφτεται δυο δευτερόλεπτα ο Μαρξ, κοιτάει τον Θεό και λύνεται στα γέλια. Εκνευρίζεται κι ο Θεός και του λέει:“Γιατί γελάς; Τόσο αστείο σου φαίνεται αυτό που ρώτησα;”


Και απαντάει ο Μαρξ:“Όχι δεν είναι αστείο. Απλά σκεφτόμουνα…κοίτα ποιος μιλάει!”.




.....................................................................................

Δεν αλλάζει ο άνθρωπος...



Αφού έφερε εις πέρας τη Ρωσική Επανάσταση, κατάργησε τις ταξικές διακρίσεις και αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον κομμουνισμό, ο Λένιν τελικά πεθαίνει.Επειδή είναι άθεος και είχε καταδιώξει τους θρησκευόμενους, καταδικάζεται να πάει στην Κόλαση.


Φθάνοντας εκεί διαπιστώνει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη κι από τη Γη: οι καταδικασμένοι υποβάλλονται σε απίστευτα βασανιστήρια, τα τρόφιμα δεν επαρκούν για όλους, οι δαίμονες δεν είναι οργανωμένοι, ο Σατανάς συμπεριφέρεται ως απολυταρχικός μονάρχης ­ χωρίς να δείχνει τον παραμικρό σεβασμό για τους υπαλλήλους του ή για τις ψυχές που υποφέρουν το αιώνιο μαρτύριο.Αγανακτισμένος ο Λένιν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του:διοργανώνει πορείες και συλλαλητήρια, δημιουργεί συνδικάτα με δυσαρεστημένους δαίμονες, υποκινεί εξεγέρσεις.Σύντομα η Κόλαση είναι άνω-κάτω: κανείς δεν σέβεται πια το κύρος του Σατανά, οι δαίμονες απαιτούν αύξηση μισθού, οι αίθουσες βασανιστηρίων αδειάζουν, οι αρμόδιοι να συντηρούν τα καμίνια απεργούν. Ο Σατανάς δεν ξέρει πια τι να κάνει: πώς να κυβερνήσει άλλο το βασίλειό του αν ο επαναστάτης αυτός ανατρέπει όλους τους νόμους;Επιδιώκει μια συνάντηση μαζί του, ο Λένιν όμως, με το πρόσχημα ότι δεν συνομιλεί με καταπιεστές, του διαμηνύει με μια λαϊκή επιτροπή ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσία του Ανώτατου Άρχοντα του Σκότους.



Απελπισμένος ο Σατανάς πηγαίνει στον Παράδεισο για να μιλήσει με τον Αγιο Πέτρο.- Θυμάστε εκείνον τον τύπο που έκανε τη Ρωσική Επανάσταση; λέει ο Σατανάς.- Θυμόμαστε πολύ καλά, απαντά ο Αγιος Πέτρος. Κομμουνιστής. Μισούσε τη θρησκεία.- Καλός άνθρωπος, επιμένει ο Σατανάς. Παρόλες τις αμαρτίες του, δεν του αξίζει η Κόλαση· στο κάτω κάτω, προσπάθησε να πολεμήσει για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Σύμφωνα με τη γνώμη μου, θα έπρεπε να βρίσκεται στον Παράδεισο.Ο Αγιος Πέτρος μένει για λίγο σκεπτικός.- Νομίζω ότι έχεις δίκαιο, λέει τελικά. Όλοι έχουμε τις αμαρτίες μας, εγώ ο ίδιος απαρνήθηκα τον Χριστό τρεις φορές. Στείλε μου τον εδώ.Τρελός από τη χαρά του ο Σατανάς γυρίζει σπίτι και στέλνει τον Λένιν κατευθείαν στον Παράδεισο. Στη συνέχεια, με ανένδοτο και βίαιο τρόπο κλείνει τα συνδικάτα των δαιμόνων, διαλύει τις επιτροπές δυσαρεστημένων ψυχών, απαγορεύει τις συνελεύσεις και τα συλλαλητήρια καταδικασμένων. Η Κόλαση ξαναγίνεται το γνωστό μέρος των βασανιστηρίων που πάντα τρόμαζε τον άνθρωπο.



Περιχαρής ο Σατανάς φαντάζεται τι θα γίνεται στο μεταξύ στον Παράδεισο.«Όπου να είναι, ο Αγιος Πέτρος θα μας χτυπήσει την πόρτα ικετεύοντας να μας επιστρέψει τον Λένιν», κρυφογελά. «Εκείνος ο κομμουνιστής θα έχει μετατρέψει τον Παράδεισο σε ανυπόφορο μέρος». Περνά ο πρώτος μήνας, ένας ολόκληρος χρόνος, κανένα νέο απ' τον Παράδεισο. Με ασυγκράτητη περιέργεια ο Σατανάς αποφασίζει να πάει προς τα εκεί για να δει τι συμβαίνει



Στην πόρτα του Παραδείσου συναντά τον Αγιο Πέτρο.- Λοιπόν, πώς πάνε τα πράγματα εδώ; ρωτά.­- Πολύ καλά! απαντά ο Αγιος Πέτρος.- Μα, είναι στ' αλήθεια όλα καλά;­- Φυσικά! Γιατί όχι;«Αυτός ο μάγκας κάνει πως δεν καταλαβαίνει», σκέφτεται ο Σατανάς. «Πάει να μου φορτώσει πίσω τον Λένιν».- Ακου, Αγιε Πέτρο, εκείνος ο κομμουνιστής που σου έστειλα συμπεριφέρεται καλά;- Πολύ καλά!- Καμιά αναρχία;- Ίσα ίσα. Οι άγγελοι είναι πιο ελεύθεροι από ποτέ, οι ψυχές κάνουν ό,τι θέλουν, οι Αγιοι μπορούν και μπαινοβγαίνουν χωρίς χρονικούς περιορισμούς.- Και ο Θεός δεν διαμαρτύρεται γι' αυτήν την υπερβολική ελευθερία;

Ο Αγιος Πέτρος κοιτά λυπημένα τον κακόμοιρο δαίμονα που έχει μπροστά του.- Ο Θεός; Σύντροφε ... δεν υπάρχει Θεός !




........................................................................................




Μια αμερικάνικη επιχείρηση λειτουργεί έτσι:Έχεις δύο αγελάδες. Πουλάς τη μία και πιέζεις την άλλη να κατεβάσει γάλα για δύο. Σοκάρεσαι όταν η αγελάδα πεθαίνει



Η γαλλική:Έχεις δύο αγελάδες. Κατεβαίνεις σε απεργία γιατί θέλεις τρεις.



Η ιαπωνική:Έχεις δύο αγελάδες. Τις επανασχεδιάζεις ώστε στο 1/10 του μεγέθους μια αγελάδας να παράγεις εικοσαπλάσια ποσότητα γάλακτος. Μετά, σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν αγελάδα που το ονομάζεις "Cow-kimon" και το πουλάς στο διαδίκτυο.


Η γερμανική:Έχεις δύο αγελάδες. Τις επαναπρογραμματίζεις ώστε να ζουν εκατό χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αρμέγονται μόνες τους.



Η ιταλική:Έχεις δύο αγελάδες. Δεν ξέρεις όμως που είναι, οπότε κάνεις διάλειμμα για φαγητό.



Η ρωσική:Έχεις δύο αγελάδες. Τις μετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 5. Τις ξαναμετράς και είναι 42. Τις μετράς πάλι και οι αγελάδες είναι 12. Σταματάς να μετράς και ανοίγεις ένα μπουκάλι βότκα.


Η ελβετική:Έχεις 5.000 αγελάδες. Καμία δε σου ανήκει. Πληρώνεις άλλους για να τις προσέχουν.



Η ελληνική:Έχεις δύο αγελάδες αλλά δηλώνεις μόνο τη μία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιδοτεί, για να αγοράσεις άλλη μία, και μετά σε πληρώνει για να τη σφάξεις γιατί διαπιστώνει υπερπαραγωγή γάλακτος. Τσεπώνεις τα λεφτά, πουλάς τις αγελάδες και μετά ξαναπαίρνεις την ευρωπαϊκή επιδότηση για να τις ξαναγοράσεις, επειδή παρατηρείται μείωση στην παραγωγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου